Få stipendium för att idrotta

Många unga drömmer idag om att få göra en karriär inom sportens värld. Inte bara kräver detta stora mängder träning, utan kan även komma att kosta en del rent ekonomiskt.

Men om man lyckas brukar det i slutändan vara värt allt hårt jobb som man har lagt ner. Att till exempel få representera sitt hemmanation i ett fotbolls VM kval eller till och med ett OS är en stor ära och ett kvitto på allt jobb man har lagt ner.

Om det är så att man har undrat över om man kan få stipendium för att man idrottar, så finns det flera olika möjligheter till det. Det finns väldigt många idrottare som har gjort detta och har kunnat erhålla en summa pengar för de insatser de har genomfört inom sin idrott.

När det handlar om de idrottsstipendier som går att ansöka om, är de i första hand till för de som redan är aktiva inom sin idrott. De stipendier som man kan söka utöver detta, kan vara i form av bland annat bidrag för till exempel träningsläger, kostnader för att man ska delta i tävlingar, samt när man ska göra inköp av material eller kläder till idrotten. Se till att undersöka vilka stipendiet som finns just kring din idrott så att du inte missat ett gyllene tillfälle att få ett stipendium. Kanske kan detta vara vägen för dig att spela utomlands, till exempel i ett farmarlag till NHL eller liknande.

Är det så att du vill studera utomlands eller om det är Sverige som är av intresse, finns det stipendier att söka får båda varianterna, för framförallt talanger som är yngre och som vill satsa på sin idrott i framtiden. Ska du gå ett idrottsgymnasium kan det absolut finnas olika stipendier att söka, ibland delars vissa skolor ut egna stipendier. Ibland kan det vara så att möjligheterna är större utomlands, vilket till exempel kan ske om sporten i sig inte är så stor i Sverige. Då gäller det att se vilka olika nationer som kan vara aktuella för dig och göra en noggrann granskning över hur sporten är utbredd i landet. Du får dock tänka på att du kan få stor konkurrens ifrån såväl personer ifrån din utvalda destination som andra som tänkt på samma sätt som dig.